Şarap Tanrısı Dionysus - İpek Yılmaz - Laden Baygın
Astroloji, karma, felsefe, ezoterik ve okült konulara dair yazılarımı, çevirilerimi, videolarımı ve alıntılarımı bulabileceğiniz web siteme hoş geldiniz.
Zafer Özyiğit Troy Karma & Kehanet Astroloji Ekolü Sola Unitas Yaşam ve Takım Koçluğu

Warning: A non-numeric value encountered in /home/u498218010/domains/sageastrologyacademy.com/public_html/wp-content/themes/kolumn/framework/modules/title/title-functions.php on line 418

Şarap Tanrısı Dionysus – İpek Yılmaz

Mitoloji ve astroloji ile ilgilenen çoğu insan asteroit kavramının ne olduğunu biliyordur. Kısaca bahsedecek olursak genellikle karbon ve oksijenden oluşan güneşin etrafında dolanan küçük gök cisimleridir. Türkçe kelime anlamı ise “yıldıza benzeyen gök cismi” demektir. 15 Haziran 2022 yılı itibari ile 1,2 milyondan fazla asteroit keşfedilmiş ve keşfedilmeye devam etmektedir. Şimdi 1,2 milyondan fazla asteroit içinde çoğu insanın bilmediği ama mitolojik hikayesini okuyunca ilgi uyandıran bir asteroitten bahsetmek istiyorum. Dostuna iyi, düşmanına zalimce olan bu asteroid, Tanrıların ve tüm insanların babası olan Zeus ile ölümlü Kadın Semele’nin oğlu Dionysus ‘tur. Birkaç tane mitolojik hikayesi vardır. Bunlardan bir tanesi ise; Zeus, Hera ile evliyken Semele’ye aşık olur. Zeus’un karısı Hera kıskançlıktan yaşlı bir kadın kılığına girer ve Semele’ye, Zeus’un ona güçlerini göstermesini söylemesini ister. Semele, Zeus’tan güçlerini göstermesini isteyince, Zeus’un gücü Semele’yi yakarak öldürür. Bu sırada Semele 7 aylık hamileydi ve bebeği düşmüştü. Zeus’ta tam bu sırada sık yapraklı bir sarmaşığın yanmaktan koruduğu Dionysus’u kurtarır ve baldırında saklar. Daha sonra Tanrı Dionysus, Zeus’un baldırından yeniden doğar. Bu sebepten olacak ki Dionysus iki kişilikli olur. Bir tarafı sevgi ve neşeyle doluyken bir tarafı acımasız ve kötüdür. Doğduğunda kız gibi giydirilerek Hera’dan saklanılmak istendi. Ama bu mümkün olmadı ve Zeus oğlunu korumak için onu keçiye dönüştürerek, Nysa dağındaki Nemflerin arasına gönderdi. Bu sayede üzüm asmasını gören Dionysus, şarabı keşfetti.🍷🍷🍷

Genç Dionysus, dünyayı dolaşmak ister ve Yunanistan’dan, Türkiye, Asya ve Hindistan’a doğru macera dolu bir yolculuğa çıkar ve keşfettiği şaraplardan herkese ikram eder, nasıl yapılacağını öğretir. Farklı insanlarla karşılaşan Dionysus, bazıları tarafından hoş karşılanmamış ve buna öfkelenen Dionysus acımasızca bu kişileri cezalandırmıştır.

Dionysus, bağ bozumuyla da ilişkilendirilir. Ve asırlarca Şarap Tanrısı Dionysus onuruna Atina’da, baharın başlangıcını ve bir önceki bağda saklanan şarabın olgunlaşmasını kutlamak için festivaller düzenlenirdi. Bunlardan bir tanesi Çiçek Festivali olan Anthesteria Festivali’ydi. Anthesteria ayının 11’inden, 13’üne kadar Ocak veya Şubat dolunaylarında kutlanılırmış.🥁🎷🎺🎸🪕🎻

Festivalin 1. Günü “Fıçı Açma” günüdür. Açılan fıçılardan Dionysus’a içkiler sunulur ve danslar edilirdi.💃🕺

Festivalin 2. günü “Testi Günü “dür. Şaraplar Dionysus Tapınağına götürülür, halka dağıtılır ve şarap içme yarışması düzenlenirdi. Şarabı en çok içene ödüller verilirdi.  Bu günlerde ölülerin ruhları yeraltından çıktığına ve halkın arasında dolaştıklarına inanılırdı. İnsanlar, kendilerini ruhlardan korumak için, beyaz çalı yaprağı çiğniyor ve kapılarına katran sürüyorlardı.

2.günün gecesi ve 3. Gün, tahıl lapası yapılır ve yeraltına gidecek olan ruhlara yol gösteren rehber Tanrı Hermes’e sunulur ve festival bitiminde Hermes’e yapılan sunudan güç alan halk sokaklarda “Anthesteria bitti, artık gidin ruhlar” diyerek ruhları kovarlardı. Böylelikle festival bir daha ki bağ bozumuna kadar tamamlanmış olurdu.

Dionysus, şarabın sadece sarhoş ediciliğini değil, fayda ve sosyalliği de ifade ettiğini söyleyebiliriz. Arabulucu ve uzlaştırıcıdır. Akla sadece şarap gelmemeli elbette. Dionysus, tarım ve tiyatro ile de ilişkilendirilir. Daha geniş açıdan baktığımız zaman derinlerdeki en değerli bilgilere ulaşmamız mümkün olacaktır.

Mitolojik hikayemizi sonlandırmadan önce, Dionysus’u natal haritalarda ki anlamından kısaca bahsetmek isterim. Dionysus yay burcunun yönetici Tanrısıdır. Natal haritalarda 9. Ev, yay burcuyla ilişkilidir. (Deniz aşırı yolculuklar, macera ve yükseköğretim vs.) Yay Burcu elementi ateş, niteliği değişkendir. Dionysus’un çift kişilikli olmasından mütevellit olacak ki, yay burcu niteliğindendir.

Natal haritamıza Dionysus (3671) asteroidini ekleyerek, yay burcunun kestiği eve ve açılara bağlı olarak bağımlıklarımızı, eğlence anlayışımızı, nelerden keyif aldığımızı görmemiz mümkün olabilir.

Sevgiyle ve huzurla kalmanız dileğimle…🤗 Hoşça kalın..🙋‍♀️

Yorum yok

Yorum Yaz

Details about Algol and the Medusa myth behind Önceki Yazı
THE DUALITY IN EVIL… ERIS DISCORDIA Sonraki Yazı